STAPSgewijs onderzoek met wearables

Eind vorig jaar had bijna 75% van de Nederlanders een smartphone en zo’n 50% een tablet, las ik op Marketing Facts . Met daarop vele apps. Ook gezondheidapps, waar er naar schatting al meer dan 30.000 van zijn. Niet alleen met informatie, tips en antwoorden over een gezonde leefstijl, maar ook om te meten, bij te houden en te volgen wat je eet, hoeveel je beweegt, wat je bloeddruk is, of je kind voldoende groeit, wanneer je je medicatie moet nemen, of je voldoende slaapt, enz. enz. Te veel mogelijkheden om op te noemen! Feit is dat steeds meer mensen gadgets, apps en andere technologische snufjes gebruiken om informatie te verzamelen over zichzelf. Quantified self noemen we die ontwikkeling.

GGD-Verhaal_Blogreeks_33_Natascha_ILLUSTRATIE 

Ik onderzoek, u onderzoekt, wij onderzoeken

De parallel met de GGD? Wij verzamelen ook gegevens over de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de burgers in West-Brabant. Zo beschermen, bewaken en bevorderen we u en mijn gezondheid. Dat zette mij aan het denken over de mogelijkheden van deze ontwikkeling voor onze rol als onderzoeker. Het zou mooi zijn wanneer we onze gegevens en de gegevens die u en ik zelf verzamelen op een of andere manier aan elkaar gekoppeld zouden kunnen worden. Zodat u zelf meer inzicht krijgt in uw eigen gezondheidssituatie en wij – als u dat wenst- beter kunnen inspelen op uw specifieke gezondheidsvraag.

Meten is weten! Maar dan?

Binnen de GGD besloten we eerst maar eens zelf ervaring op te doen met e-health en dergelijke zelfmonitoringssoftware. Met een aantal collega’s en in samenwerking PluhZ (vraagbaak binnen de zorg en Erasmus Universiteit maken we komende drie maanden gebruik van een ‘stappenteller’, die ook je slaapkwaliteit meet, een bloeddrukmeter en een weegschaal die niet alleen je gewicht aangeeft, maar ook je vet- en vochtgehalte van je eigen lichaam. Doel van dit onderzoek is om enerzijds te kijken hoe we deze apparaten ervaren en wat we met de gegevens die we verzamelen doen. Ga je hierdoor bijvoorbeeld vaker bewegen? Of bewuster op je voeding letten? Een ander doel is om te bekijken welke mogelijkheden we zien voor ons eigen GGD-werk. Kunnen we dit soort apparaten ook inzetten in de voorlichting of juist voor uw eigen monitoring van uw gezondheid? In oktober gaan we deze proef evalueren.

Mijn bevindingen tot nu toe

Zelf doe ik ook mee aan dit onderzoek en loop ik continu rond met een soort stappenteller. Ik merk dat het me meer bewust maakt van mijn ‘zittende baan’ en hoe ontzettend weinig je dan beweegt. Je gaat op een andere manier naar dingen kijken. Als ik nu met de auto ergens niet voor de deur kan parkeren, denk ik ‘nu kan ik weer wat stappen zetten’ in plaats van ‘wat irritant dat ik m’n auto niet voor de deur kan zetten’. Ik loop wat eerder naar een collega op een andere verdieping en een lunchwandeling met het mooie weer blijkt ook veel stappen op te leveren. Oftewel, door bewust van dit soort ‘kleine stapjes’ te zetten, probeer ik, met mijn ‘zittende beroep’, toch structureel meer “kleine stapjes” vooruit te zetten!

Bent u ook zo benieuwd naar het vervolg? Ik wel!

Riet

Natascha van Riet
Projectmanager GGD West-Brabant
@NataschaVanRiet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s