Een feest kan niet zonder alcohol…toch?

Lisa Delmée (1992) werkte als voorlichter bij GGD in 2014 nadat zij klaar was met haar stage voor het alcoholpreventie project ‘Think before you drink’. Het is een jaar geleden dat de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol is verhoogd naar 18 jaar. Wat is de mening van jongeren hierover en hoe kunnen we jongeren het beste bereiken met onze voorlichting? Lisa vertelt over de gesprekken die zij voerde tijdens haar stage met jongeren over alcohol.

Een feest kan niet zonder alcohol toch?

Feest? Zuipen maar!

Tijdens interviews vroeg ik jongeren waar zij aan dachten bij het woord alcohol. Het woord “feest” stond hierbij op numero één, en daarna werd “gezelligheid” het vaakst genoemd. Vooral onder jongeren van de Havo en de Mavo wordt het heel gewoon gevonden dat er tijdens een feest alcohol gedronken wordt. “Alcohol maakt het feest completer”. Ook omdat je dan losser en vrijer bent. Een feestje zonder alcohol kan écht niet!

Goed voorbeeld doet volgen

Eigenlijk is het niet zo gek dat veel jongeren zo denken. Bij ‘volwassenen’ feestjes staat ook standaard de drank op tafel. Kijk ook maar eens naar de programma’s op tv; om de haverklap wordt een fles drank opengetrokken. En een slokje champagne met oud & nieuw dat hoort er toch bij? Tijdens de interviews zeiden meerdere jongeren dan ook dat zij hun eerste slokje alcohol dronken met toestemming van hun ouders

Norm NIX18

In de klas wordt het over het algemeen niet stoer gevonden als iemand veel drinkt. Echter, de norm NIX18 is nog niet ingeburgerd. Als ik vraag naar de campagne, weten veel jongeren niet eens van het bestaan af! Het is, vooral op de Havo en de Mavo, heel normaal om al jong alcohol te drinken. Rond je 14 of 15, dan moet je wel beginnen. Dat de wet 18 jaar voorschrijft boeit deze jongeren niet. De nieuwsgierigheid om eens te ervaren hoe het is om aangeschoten te zijn wint. De meerderheid van de jongeren is dan ook niet van plan om zich aan de leeftijdsgrens te houden: “het was toch altijd al 16? Bij mijn opa en oma was het zelfs al 16.” Het is volgens de jongeren oneerlijk dat de minimumleeftijd verhoogd is en ze snappen niet goed waarom.

Kennisniveau over alcohol verhogen

Dat die glazen alcohol veel schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling is wel het laatste waar de jongeren op dat moment aan denken. Tijdens mijn werk als voorlichtster bij de GGD kom ik er meer en meer achter dat de kennis en het besef vaak lang niet zo goed zijn als gedacht. Tijdens de interviews schrok ik van wat er gezegd werd: “Roken is verslavend. Alcohol niet. Dus roken ga je niet zo snel uitproberen”. “Comazuipen komt toch niet veel voor, ze overdrijven” en “kanker? We hebben het over alcohol he, niet over roken”. Daarbij werden de antwoorden op verschillende kennisvragen slecht beantwoord. Slechts een enkeling wist tot welke leeftijd de hersenen doorgroeien. De meerderheid denkt dat de hersenen op hun 18e zijn volgroeid. Dat is niet zo. Ook heeft vrijwel niemand door hoe lang het duurt voordat een glas alcohol is afgebroken door het lichaam.

Hoop voor de toekomst met de juiste voorlichting

Tijdens deze momenten besef ik dat het werk van de GGD en gemeenten nog hard nodig is en dat we ons niet voor niets zo goed inzetten. Voorlichting is broodnodig voor jongeren én hun ouders. Jongeren hebben een voorkeur voor een interactieve manier en ze geven aan dat de voorlichting het best op school gegeven kan worden of door hun ouders. Natuurlijk nemen we deze aanwijzingen mee in de voorlichting. Zo streven we ernaar dat steeds meer ouders en jongeren gaan realiseren dat alcohol (op jonge leeftijd) slecht is. En dat jongeren weerbaar worden; nee durven zeggen en kunnen omgaan met groepsdruk. En dan hoop ik dat jongeren (en volwassenen) gaan beseffen dat een feest zonder alcohol net zo leuk is als een feest met alcohol! Want als jongere, maak je zelf die keuze.

Judith Piek

Judith Piek, projectleider van Think before You Drink en Stage begeleidster van Lisa Delmee

wat kies jij? Think before you drink

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s